Konsol oyunlarına yakında oyun içi reklamlar gelecek
PlayerWON ile EA ve High-Rez Studios arasında yapılan anlaşmaların ardından gelecekte konsol oyunlarında TV ve mobil benzeri video reklamları görmeye başlayabiliriz. PlayerWON platformu, oyunlardaki belirli avantajların kilidini açmak için oyunculara 15 veya 30 saniyelik kısa reklamlar gösterecek. Reklamların uygulanma şekli oyuna ve geliştiricinin veya yayıncının özelliği uygulamayı nasıl seçtiğine bağlı olarak değişecek.
TV reklam teknolojisi şirketi Simulmedia, sahibi olduğu PlayerWON’un konsol oyun reklamlarını bir yıldır testlerden geçiriyor. Şirket, mobil oyunlarda ve uygulamalardaki gibi bir deneme yaparak konsol oyuncularının oyun içi ödüller karşılığında benzer reklamlara katlanıp katlanamayacağını görmeye çalıştı. Simulmedia başkan yardımcısı Dave Madden, PlayerWON’un geliştiricilere ek bir gelir kaynağı sağlamak için oynaması ücretsiz oyunlarda hiç para harcamayan oyuncuları hedef aldığını söylüyor.
Dave, yaptığı açıklamada, “Fortnite, Apex Legends, Call of Duty Warzone ve Roblox gibi konsol ve PC’de oynaması ücretsiz (F2P) oyunların artması, oyuncu sayılarının ve oynanış süresinin patlayıcı bir büyüme kaydettiği anlamına geliyor. Ancak oyuncuların büyük çoğunluğu, %90’dan fazlası asla F2P oyunlarına para harcamıyor.” dedi. Görünüşe göre reklamcılar, sonunda konsol oyuncularının da cebine göz dikti…
“Konsol oyunlarındaki reklamlar, oyuncuların oyunlara katılımını ve para harcama olasılıklarını artırıyor”
Bu tür hedefli reklamlar, pazarlamacıların, TV reklamlarını izlemeyen, ilgi duymayan genç kitleye ulaşmayı sağlayacak. Simulmedia, oynaması ücretsiz Smite oyunundaki pilot uygulamada, oyuncuların oyun içi reklamları izlemeleri durumunda oyunu oynama olasılıklarının %22 ve oyun içinde para harcama olasılıklarının %11 daha fazla olduğunu söylüyor. Aslına bakılırsa birçok mobil geliştirici, oynaması ücretsiz mobil oyunlarda herhangi bir şey için ödeme yapmak istemeyen oyuncularla etkileşim kurmak ve onları elde tutmak için aynı stratejiyi kullanıyor. Veriler ayrıca oyuncuların çeşitli oyun içi avantajlar için 10 taneye kadar reklam izleyebildiğini gösterdi.
Pazarlamacıların oyun içi reklamları yayınlama maliyeti, onları TV’de veya akış hizmetlerinde yayınlamanın maliyetinden önemli ölçüde daha düşük. Üstelik daha da değerli bir kitleye ulaşabilmelerini sağlıyor. Axios, Morgan Stanley’in 2020 yılında yaptığı bir analize göre oyuncuların yalnızca %45’i reklamları izlemeyi tercih etse bile, ödüle dayalı konsol reklamlarının 2 milyar dolar gelir elde edebileceğini ortaya koyuyor.
Artık bir sonraki aşama, Simulmedia ve PlayerWON’un reklam ağını oluşturmaya devam etmesi yeni oyunlar ve stüdyolarla imza atması olacak. Madden, oyun içi reklam hizmetini yıl sonuna kadar yaklaşık 12 oyunda daha başlatmayı planladığını söyledi. Şimdiye kadar, reklamlar çok istilacı olacak gibi görünmüyo. Şimdilik isteğe bağlı ve oyuncu kontrollü. Bununla birlikte, çok daha fazla ücretsiz oyunun oyun içi reklamları gelecekte oyun içi ödüller karşılığında uygulamaya başladığını görebiliriz. Ne de olsa stüdyolar artık para kazanmanın ek yollarını arıyor…
Sevdiğiniz konsol oyunlarında oyun içi ödüller için reklam izler miydiniz? Mobil oyunlarda gittikçe boğucu hale gelen bu uygulamaya konsol oyunlarında tahammül edebilir miydiniz? Yorumlarınızı aşağıda bizimle paylaşabilirsiniz.