PlayStation, Afrika’daki yeni yatırımıyla küresel büyüme hedefini sürdürüyor
PlayStation, Çin, Güney Kore ve Hindistan gibi çeşitli Asya ülkelerinde yaptığı yetenek avları ve yatırımların ardından gözünü Afrika’ya dikti.
CNBC tarafından bildirildiği üzere Sony, Güney Afrika’nın başkenti Cape Town’da bulunan Carry1st adlı bir oyun geliştiricisine yatırım yaptı. Desteğin miktarı açıklanmadı.
Carry1st CEO’su ve kurucu ortağı Cordel Robbin-Coker, Sony’nin stüdyoya yaptığı stratejik yatırımın, ülkedeki gelişmekte olan oyun pazarını keşif hamlesi olduğunu söyledi:
“Birinci ve ikinci kademe pazarlarda gerçekten güçlü bir yere sahip olan Sony gibi büyük şirketler, bir sonraki milyarlık müşterinin ve oyuncunun nereden geleceğini düşünmeye başladı. Afrika’nın bunun için önemli bir pazar olduğunu düşünüyoruz. Umudumuz, [Sony]’nin bölgedeki PlayStation erişimini genişletmesine ve onları çeşitli şekillerde desteklemesine yardımcı olabilmemizdir.”
Robbin-Coker ayrıca Nijerya, Fas ve Cezayir gibi ülkelerdeki oyuncuların gri pazardan (paralel ithalat) konsol satın almak zorunda kaldığına dikkat çekti.
Carry1st kendi oyunlarını geliştirmeye başlıyor
Carry1st şu anda Activision ve Riot Games gibi şirketlerle çalışıyor. Call of Duty: Mobile ve Valorant’ın Afrika’ya getirilmesine yardımcı oldular.
Ancak şirket bu yıl kendi orijinal oyunlarını geliştirmeyi planlıyor ve üç yeni oyun üzerinde geliştirme çalışmaları sürüyor. Sony’nin de desteğiyle yol haritalarına oldukça güveniyorlar.
Sony’nin girişim kolu olan Sony Ventures Corporate, Afrika fonuna daha önce 10 milyon dolar ayırdı. Carry1st anlaşması ile destekçiler listesine önemli bir dev eklenmiş oldu.
Sony’nin yanı sıra Andreessen Horowitz, Bitkraft Ventures, Google, Riot Games ve rapçi Nas şu ana kadar geliştiriciyi 60 milyon dolarlık fonla destekledi.
PlayStation, PlayStation Indies ve China Hero Project gibi projelerle birçok bağımsız geliştiriciyi destekliyor. Ayrıca son dönemde Güney Kore’deki geliştiricileri markaja aldı.
Afrika’nın PlayStation 5 satışlarını artıracak bir sonraki büyük pazar olabileceği de düşünülüyor. Ne diyelim, darısı başımıza…