PlayStation CEO’su Jim Ryan, Orta Doğu’ya yönelik tartışmalı söylemleri nedeniyle eleştiriliyor

Sony Interactive Entertainment ve PlayStation CEO’su Jim Ryan, tartışmalı açıklamalar yapmaya alışık. Geçtiğimiz hafta yapılan bir röportajda konuşan Ryan, Orta Doğu’daki insanların PlayStation’dan önce hiç oyun oynamadığını iddia ederek tartışmaların fitilini bir kez daha ateşledi.

PlayStation yöneticisi, Orta Doğu’yu geçmişte oyun kültürünün hiç olmadığı ve insanların daha önce hiç oyun oynamadığı bir yer olarak lanse etti. Orta Doğu’ya yönelik söylemlerinin yanı sıra PlayStation’dan önce İspanya ve Rusya‘nın da oyun pazarında çok küçük bir payı olduğunu öne sürdü. Ryan, Games Industry‘ye yaptığı açıklamada aşağıdaki ifadelere yer verdi:

“Gurur duyduğum şeylerden biri de sınırları zorlamış olmamız. Hiç oyun kültürü olmayan yerlerde pazarlar açtık. Orta Doğu… İnsanlar Orta Doğu’da PlayStation’dan önce hiç oyun oynamamıştı. Rusya, PlayStation’dan önce küçük bir oyun sektörüne sahipti. İspanya, PlayStation’dan önce çok küçük bir oyun endüstrisine sahipti. Bu yüzden sınırları coğrafi olarak gerçekten zorladık.”

Orta Doğu’da oyun, PlayStation’dan öncesine dayanıyor

SEGA Genesis, SNES

Batı medyası, uluslararası oyun sektörü ve farklı bölgelerdeki pazarlara gözlerini kapatıyor olabilir. Ancak Orta Doğu, ağırlıklı olarak PlayStation ağırlıklı bir oyun pazarına sahip ve PS1 dönemindeki oyunlar bölgedeki birçok hayran tarafından seviliyor. Öte yandan bölgenin oyun kültürü “hiç” olmadığını söylemek aptalca olur.

Orta Doğu, Atari konsollarının, Super Nintendo Entertainment System’ın (SNES) ve Sega Genesis’in popüler hale gelmesiyle birlikte 80’li yıllardan beri küçük ve tutkulu bir oyun kültürü geliştiriyor. Ayrıca 90’lı yıllarda oyun ve atari salonları, ülkemizde olduğu gibi Orta Doğu’da da popülerdi. Bunların çoğu, PlayStation yokken bölgede vardı.

Ardından Warcraft ve Counter Strike gibi LAN oyunlarının yaygınlaşması, bölgede oyun tutkusunun artışında önemli rol oynadı. Hangimiz okuldan sonra (ya da kaçarak) ya da hafta sonlarını internet kafelerde geçirmedi? Kafeler, coğrafyamızdaki oyun kültürünün hâlâ büyük bir parçası ve ucuz bir alternatif oldukları için gelişmeye devam ediyor.

PlayStation, oyun sektöründe önemli bir atılım olsa da, Jim Ryan’ın üzerinden para kazandığı topluluklar hakkında bu şekilde bilinçsizce konuşması yakışık olmadı. Biz de Sony’nin zaman içinde gelişime ne kadar kapandığını ve dünyaya Ryan gibi bakan yöneticilerin başarısız operasyonları nedeniyle birçok ülkede tutunamadığını gördük. PlayStation Türkiye’nin nasıl yönetil(eme)diği de ortada…

Orta Doğu ve sürekli bölgeye dahil edilmeye çalışılan Türkiye, geçmişte de, şimdi de Batı kadar zenginlik içinde olmadı. Ancak coğrafyanın oyuna karşı olan tutkusunu görmezden gelmeleri içler acısı. Günümüzde sadece bu bölgelerde değil, dünyanın dört bir yanında büyük oyun etkinlikleri ve turnuvalar gerçekleştiriliyor.

Yorum yazın

E-posta adresiniz gösterilmeyecek.