Sony ve TSMC, küresel çip krizine karşı birlikte adım atıyor
Küresel çip krizi, elektronik ve otomotiv sektörünü derinden sarstı. Birçok insan, arz eksikliği nedeniyle hâlâ PS5 konsollarına ulaşamıyor. Gelen raporlara göre Sony, Japonya’da bir yonga fabrikası kurarak sorunun önüne geçmeyi planlıyor.
Sony’nin dünyanın en büyük yonga üreticisi olan Tayvanlı TSMC ile Japonya’da ortak bir çip fabrikası kurmak için görüştüğü ve hükümetin yaklaşık 800 milyar yen (yaklaşık 7 milyar dolar) yatırımın bir kısmını ödemeye hazır olduğu bildirildi. Konsol devi, piyasadaki PS5 kıtlığını bu şekilde giderebilir.
Sony ve TSMC’nin fabrikası 2024 yılında faaliyete geçecek
Nikkei’nin haberine göre (Reuters aracılığıyla) tesis, otomobiller, kamera görüntü sensörleri ve küresel çip sıkıntısından etkilenen diğer ürünler için yarı iletken üretimi yapmak üzere 2024 yılına kadar faaliyete geçecek. Görünüşe göre TSMC, Tayvan’daki üretim kapasitesinin yoğunlaşmasından endişe duyuyor.
Sony, Microsoft ve Nintendo gibi konsol üreticileri çip krizinden büyük ölçüde etkilendi. Özellikle PS5 ve Xbox Series X/S üretiminin sınırlı olması, oyuncuların yeni nesil konsollara geçişine darbe vurdu. Xbox başkanı Phil Spencer, geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada, konsol kıtlığının 2022 yılı boyunca devam edeceğini söyledi.
Intel ve Toshiba gibi teknoloji devleri de, çip arzının potansiyel olarak 2023’e kadar sürebileceğini söyleyerek endişeyi artırdı. Temmuz ayında Sony Interactive Entertainment CEO’su Jim Ryan, şirketin PS5 talebini karşılayabilmesinin biraz zaman alacağını söyledi ve çip sıkıntısının önlerindeki önemli bir zorluk olduğunu kabul etti.
PS5, 10 milyon barajını aşarak dünya çapında şimdiye kadarki en hızlı satan PlayStation oldu. Umuyoruz ki, pandeminin getirdiği sorunlar en kısa sürede çözülür ve dünya yeniden normale döner.